Στηρίζουμε τη διαδήλωση ενάντια στις εξορύξεις στον Πύργο στις 21/12 – Αφίσα

Στηρίζουμε τη διαδήλωση ενάντια στις εξορύξεις στον Πύργο στις 21/12 – Αφίσα

ΟΧΙ στις ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ, ΟΧΙ στην ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του περιβάλλοντος και των ζωών μας

Το 1/3 της ελληνικής επικράτειας έχει παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων Αυτή τη στιγμή, το δυτικό Κατάκολο είναι στο τελικό στάδιο με τις εξορύξεις να έχουν ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν το Δεκέμβρη του 2020. Την ίδια περίοδο περίπου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες ερευνητικές εξορύξεις στον Πατραϊκό.

Οι εξορύξεις σε μια περιοχή επιφέρουν καθημερινά ρύπανση στην ατμόσφαιρα, το πόσιμο νερό και τη θάλασσα, καταστροφή της βιοποικιλότητας και πολλά άλλα. Επίσης, φαίνεται να συνδέονται στενά και με την ενεργοποίηση σεισμογενών ρηγμάτων. Επιπλέον, τα ατυχήματα στις εξορύξεις αποτελούν κανονικότητα. Μόνο στις αμερικανικές θάλασσες καταγράφηκαν 589 διαρροές από το 2001 ως το 2015. Στην ελλάδα, την 6η πιο σεισμογενή χώρα, όπου οι εξορύξεις θα γίνουν σε πολύ μεγάλα βάθη με τη χρήση μη δοκιμασμένης τεχνολογίας, η πιθανότητα καταστροφικού ατυχήματος αυξάνεται εκθετικά. Ενδεικτικά σε ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού σε πολύ μικρότερο βάθος χρειάστηκαν πέντε ολόκληροι μήνες για να σταματήσει η διαρροή ενώ ζώα εξακολουθούν να πεθαίνουν λόγο της ρύπανσης. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή θέτει το μέλλον της ζωής στον πλανήτη σε θανάσιμο κίνδυνο απαιτώντας άμεσα τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Παρά τα όσα, κράτος και πετρελαϊκές, υπόσχονται περί ανάπτυξης, οι χώρες που βάσισαν την οικονομία τους στις εξορύξεις, έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες δημοκρατίας, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και τους υψηλότερους σε διαφθορά, ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, βία, ενώ η πιθανότητα πολεμικής σύγκρουσης λόγω διακρατικών ανταγωνισμών αυξάνεται ραγδαία. Όταν λοιπόν μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάνε για την ανάπτυξη των κερδών των πετρελαϊκών ενώ εμείς θα κληθούμε να ζήσουμε με τις συνέπειες.

Τα τελευταία χρόνια τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται  καταφέρνοντας σε αρκετές περιπτώσεις να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τις εξορύξεις ενώ και στην ελλάδα κάτοικοι ξεσηκώνονται για να αντισταθούν στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Χρέος μας να τους σταματήσουμε!

ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ, ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΑ ΒΟΥΝΑ

Διαδήλωση στον Πύργο, Σάββατο 21/12,18.00 στο ΤΕΙ

Στηρίζουμε τη διαδήλωση ενάντια στις εξορύξεις στον Πύργο στις 21/12 - Αφίσα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Φτιάξε site στο WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: