3 Μύθοι για τις Εξορύξεις

ΟΧΙ στις ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ – ΟΧΙ στην ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του περιβάλλοντος και των ζωών μας

Το 1/3 της ελληνικής επικράτειας, όλη η δυτική Ελλάδα και το ιόνιο μέχρι και την Κρήτη, έχει παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αυτή τη στιγμή, το δυτικό Κατάκολο είναι στο τελικό στάδιο με τις εξορύξεις να έχουν ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν το Δεκέμβρη του 2020 ενώ θα ακολουθήσουν οι ερευνητικές εξορύξεις στον Πατραϊκό κόλπο και αλλού.

3 Μύθοι Για τις Εξορύξεις

Μύθος 1: Οι εξορύξεις δε δημιουργούν προβλήματα, κίνδυνος υπάρχει μόνο σε περίπτωση ατυχήματος

 • Οι εξορύξεις σε μια περιοχή αναδιαμορφώνουν εξολοκλήρου τους βιότοπους, το τοπίο και το ανάγλυφο. Προκαλείται καθημερινά ρύπανση στην ατμόσφαιρα, το πόσιμο νερό και τη θάλασσα, με μικρές αλλά συνεχείς διαρροές αργού πετρελαίου, τοξικών χημικών ουσιών και ραδιενεργών στοιχείων.
 • Επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιβίωση πολλών φυτικών και ζωικών οργανισμών ενώ σχετίζονται άμεσα και με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας στους ανθρώπους όπως χρόνια αναπνευστικά, καρκίνος και άλλα.
 • Στην Ελλάδα προστατευόμενα είδη θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση ενώ από τις περιοχές που γίνονται έρευνες για εξορύξεις δεν έχουν αποκλειστεί ούτε καν οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες «Natura».
 • Στην Basilicata της γειτονικής μας Ιταλίας, όπου πραγματοποιήθηκαν εξορύξεις, ο καρκίνος αυξήθηκε κατακόρυφα, καταγράφηκαν θάνατοι ζώων, δυσοσμία και τεράστιο ποσοστό κατοίκων μετανάστευσε σε άλλες περιοχές.
 • Φαίνεται να συνδέονται στενά και με την ενεργοποίηση σεισμογενών ρηγμάτων καθώς δημιουργούν ρήγματα στο υπέδαφος με αποτέλεσμα περιοχές στις οποίες δεν υπήρχε καθόλου σεισμική δραστηριότητα να πλήττονται πλέον από σεισμούς σε μόνιμη βάση.
 • Η κλιματική αλλαγή θέτει το μέλλον της ζωής στον πλανήτη σε θανάσιμο κίνδυνο απαιτώντας άμεσα τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Μύθος 2: Οι εξορύξεις είναι ασφαλείς, δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ατυχήματος

 • Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των εξορυκτικών διαδικασιών. Όχι τυχαία, υπάρχουν διάφορα ταμεία με σκοπό την αποζημίωση σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στην θάλασσα, ενώ αποτελεί κοινή πρακτική τους να εξοικονομούν χρήματα από κρίσιμους τομείς ασφάλειας.
 • Στο στάδιο των γεωτρήσεων μελέτη αναφέρει πως από το 2001 μέχρι το 2015 καταγράφηκαν 589 ατυχήματα με διαρροή πετρελαίου, μόνο στις αμερικάνικες θάλασσες.  
 • Οι πετρελαϊκές έχουν μακρά ιστορία περιστατικών διαρροών, ατυχημάτων, εγκληματικής αμέλειας, υποχρηματοδότησης μέτρων ασφαλείας, διαφθοράς, δωροδοκιών και δε μπορούμε να τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη καθώς το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι το κέρδος.
 • Μπορεί να προκληθεί ενεργοποίηση σεισμικών ρηγμάτων όπως έγινε στη μη-σεισμογενή περιοχή της Οκλαχόμα καθώς δημιουργούνται ρήγματα στο υπέδαφος.
 • Στην Ελλάδα, την 6η πιο σεισμογενή χώρα, όπου οι εξορύξεις θα γίνουν σε πολύ μεγάλα βάθη, η πιθανότητα καταστροφικού ατυχήματος αυξάνεται εκθετικά.
 • Ενδεικτικά σε ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού σε πολύ μικρότερο βάθος χρειάστηκαν πέντε ολόκληροι μήνες για να σταματήσει η διαρροή ενώ ζώα εξακολουθούν να πεθαίνουν χρόνια μετά εξαιτίας της ρύπανσης.
 • Στις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου υπάρχουν υψηλά ποσοστά εργατικών ατυχημάτων. Επίσης το προσωπικό που έχει για χρόνια εργαστεί εκεί συχνά πάσχει από ειδικές παθήσεις.

Μύθος 3: Οι εξορύξεις θα φέρουν ανάπτυξη, ευημερία, λεφτά και δουλειές

 • Οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες, αφού πολλές θα καλυφθούν από ήδη υπάρχον προσωπικό των πετρελαϊκών εταιρειών ενώ όταν οι προκαταρκτικές εργασίες ολοκληρωθούν οι νέοι εργαζόμενοι θα πάνε στα αζήτητα.
 • Μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας που υπάρχουν ήδη θα χαθούν, λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τα αποτελέσματα που αυτές θα επιφέρουν στις υπάρχουσες δραστηριότητες.
 • Στην Basilicata της Ιταλίας οι εργαζόμενοι στις εξορύξεις είχαν απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας. Μετά την κατασκευή των υποδομών, η περιοχή υπέστη τεράστια φυσική καταστροφή και υπέφερε από οικονομικό μαρασμό και τελικά τεράστιο ποσοστό κατοίκων μετανάστευσε σε άλλες περιοχές.
 • Περιοχές που βάσισαν την οικονομία τους στις εξορύξεις έχουν τους χαμηλότερους δείκτες δημοκρατίας, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και τους υψηλότερους σε διαφθορά, ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, βία.
 • Η πιθανότητα πολεμικής σύγκρουσης λόγω διακρατικών ανταγωνισμών αυξάνεται ραγδαία, όπως μπορεί να φανεί με μια ματιά στο παγκόσμιο χάρτη και τις εμπόλεμες ζώνες. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αναβάθμιση της βάσης του Άραξου ώστε να μπορεί να «φιλοξενεί» πυρηνικές κεφαλές.
 • Τα όποια έσοδα προκύψουν για το κράτος, μέσω της προνομιακής φορολογίας που προβλέπεται για τις πετρελαϊκές, από τα κέρδη που αυτές θα δηλώνουν, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δικών μας αναγκών.
 • Όταν το κράτος και οι εταιρείες μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάνε για την ανάπτυξη των κερδών των πετρελαϊκών, ενώ εμείς θα κληθούμε να ζήσουμε με τις συνέπειες. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ισοδυναμεί μη λεηλασία του φυσικού κόσμου.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Φτιάξε site στο WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: